fbpx

Follow us:

Од вчерашната седница на ЦК на ИНТЕГРА…нов состав на Централниот комитет, на Стратегискиот совет и на Претседателството на партијата.
Донесовме клучни стратегиски одлуки и усвоивме две Декларации за ЕУ перспектвите и бугарското вето и Декларација за економската состојба во Македонија.
Интегралните текстови од новите стратегиски насоки и Декларациите ќе бидат објавени на веб страната на партијата и споделени на социјалните мрежи и со сите медиуми во наредниве денови.

Најнови видеа од нашата Facebook страна

Cover for ИНТЕГРА - Македонска конзервативна партија
27,032
ИНТЕГРА - Македонска конзервативна партија

ИНТЕГРА - Македонска конзервативна партија

Бедем на македонскиот национален стратегиски интерес, на Македонскиот народ во татковината Македонија

Comments Box SVG iconsUsed for the like, share, comment, and reaction icons
Честит 08 март, меѓународниот ден на жената...мајка, родилка, родител, сопруга, деец.

Честит 08 март, меѓународнио...

Средби со Европратеници во Европскиот парламент во Брисел, на нашиот подмладок ИНТЕГРА - Младинска алијанса.

ИНТЕГРА - Македонска конзервативна партија

Средби со Европратеници во ...

Љупчо Ристовски говори во Вашингтон, САД, отворено, директно и експлицитно за актуелните македонски идентитетски предизвици и закани.

Говорот е на Легислативен самит на Меѓународна конференција, ноември 2022 година, пред бројни сенатори, конгресмени и инфлуенсери на светската политичка сцена.

Ова е пример како се бранат нашите македонски национални интереси во светскиот центар на политичка моќ, во Вашингтон.

ИНТЕГРА - Македонска конзервативна партија 

Со ИНТЕГРА, невозможното станува можно!

Љупчо Ристовски говори во В...

НОВОГОДИШНА ПОРАКА 2023...

Љупчо Ристовски 
ИНТЕГРА - Македонска конзервативна партија

НОВОГОДИШНА ПОРАКА 2023... Љу...

СООПШТЕНИЕ

ИНТЕГРА - Македонска конзервативна партија најстрого реагира по повод предложените измени и дополнувања на Законот за заштита на населението од заразни болести.

Предложените измени во член 10 од предлог-законот се однесуваат на забараната за влез во објекти на лица кои не се имунизирани, кое во основа значи дека се ограничува правото на слобода на движење и со тоа се нарушува едно од основните човекови права. Согласно Уставот, истото е можно само во услови на прогласена воена и вонредна состојба. Оттука овој предложен член е спротивен на Уставот на Македонија.

Второ, ваквиот предлог во суштина значи дека вакцинацијата веќе се третира како задолжителна, што е во спротивност со повеќе законски решенија. ИНТЕГРА е строго против вакви режимски мерки и законски решенија со содржана принуда. Таквиот пристап му дава режимски белег на законскиот предлог и го ограничува највисокото човеково право на слобода на убедување и носење на лични и семејни одлуки за децата испод 18 години граница на полнолетност, како и правото на слобода на движење независно од здравствената состојба на индивидуата..

СООПШТЕНИЕ ИНТЕГРА - Макед...

2008 година...хирушки прецизна анализа, која патем времето ја потврди како 100% точна. ПОСЛУШАЈТЕ ВНИМАТЕЛНО, СПОДЕЛЕТЕ И ЛАЈКУВАЈТЕ, АКО И ВИЕ ГО ДЕЛИТЕ ВАКВИОТ ПОГЛЕД.

За жал официјалните власти, тогаш на ДРПНЕ, потоа на СДС, немаа слух ниту разум да послушаат.

За среќа, токму и поради тоа се роди ИНТЕГРА - Македонска конзервативна партија и затоа сме толку посветени на достоинството на Македонакиот народ и татковината Македонија, како изворни, автохтони... МАКЕДОНСКИ дострели во својата историја на постоење и развој.

2008 година...хирушки прецизн...

Load more

ХИМНА - МАЈКО МАКЕДОНИЈО

ИНТЕГРА – МАКЕДОНСКА КОНЗЕРВАТИВНА ПАРТИЈА

ЗОШТО ИНТЕГРА?

ИНТЕГРА го промовира, и со сите расположливи уставни и законски механизми го гарантира националниот суверенитет, интегритет и независноста на Македонија, како и унитарниот карактер на државата. Државноста на македонската нација не смее да биде доведена под прашање со ниту една политичка одлука, закон или уставни амандмани.

ГРБОТ НА ИНТЕГРА

Грбот е дизајнерски стилизирана реплика на Пајонската монета*. Осумкракото сонце е стилизирана претстава на Тронот Господов од Езекиел 10:9-14 (Библија, Стар Завет), каде се опишани херувимите со четирите тркала и едно во средина кое како да е во сите четири. Едното од лицата на херувимите е лавовско. Лавот и сонцето се традиционални македонски симболи.

ОПШТИ НАЧЕЛА

Еден од најголемите предизвици на современата политичка реалност е да се изгради конзистентна политичка платформа, која ќе биде доследна во идеолошки контекст, ќе има доволно потенцијал за да одговори на предизвиците на актуелниот политички момент и истовремено ќе биде визионерска во смисла на отворање перспективи за просперитет на нацијата и државата.

Ниту еден успех не е целосен, ниту одржлив на долг рок доколку истиот не е заснован на вредност, доблесност и интегритет. Само вредносно заснованите општества имаат внатрешен потенцијал за прогрес и просперитет.

БЕЗБЕДНОСЕН СИСТЕМ

Основната цел на секоја влада е безбедноста и сигурноста на нејзините граѓани. Стратегиски приоритет ќе биде градењето на силни одбранбени и безбедносни сили кои ќе ја гарантираат националната безбедност и внатрешната сигурност.

ИНТЕГРА има за цел креирање на безбедносен систем кој ќе биде функционален, ефикасен, ефективен, професионален, фокусиран кон потребите и интересите на граѓаните на Република Македонија, а истовремено ослободен и независен од стегите на партиите на власт.

vote

Дознајте повеќе од нашите најнови објави на Facebook

Cover for ИНТЕГРА - Македонска конзервативна партија
27,031
ИНТЕГРА - Македонска конзервативна партија

ИНТЕГРА - Македонска конзервативна партија

Бедем на македонскиот национален стратегиски интерес, на Македонскиот народ во татковината Македонија

Comments Box SVG iconsUsed for the like, share, comment, and reaction icons

СООПШТЕНИЕ
22.03.2023

ИНТЕГРА - Македонска конзервативна партија недвосмислено застанува против донесувањето на трагичниот Предлог - Закон за родова еднаквост. Во континуитет, уште од 2019 година јавно, јасно и експлицитно предупредуваме на погубните последици од носењето на едно такво законско решение, по идните генерации.

Предлог- Законот за родова еднаквост прикриено овозможува замена на терминот пол со терминот род, и се доаѓа до крајната цел - релативизирање на половите. Родовиот идентитет овозможува личноста да се идентификува како маж или жена независно од биолошкиот пол, што доведува до сериозен атак посебно врз децата и семејството. Аргументацијата на власта дека станува збор за определување на социјална положба преку избор на род е невидена небулоза и скриена политика на поништување на природниот поредок на човештвото.

Кога и да си поигрува човекот со нешто што не е негово дело, резултатот е неизбежно катастрофален. Родовата еднаквост што агресивно се промовира е скриена политичка агенда на глобалистички центри на моќ и т.н. “длабока држава“, која има за крајна цел да го поништи бракот и семејството, што само по себе води кон дехуманизација и депопулација на населението.

Ги повикуваме сите политички партии – парламентарни и вонпарламентарни, сите здруженија на граѓани и целиот невладин сектор кој стои на конзервативните и традиционални вредности, потоа МПЦ-ОА и останатите Христијански цркви и верските заедници, јавно, јасно и експлицитно да се изјаснат против ваквите погубни процеси по иднината на нацијата и државата.

ИНТЕГРА очекува јасен и недвосмислен став на јавноста и медиумите во полза на зачувување на здраворазумноста. Не е време да се стои настрана, туку да се делува активно во разобличување на вистината и позадината на овој закон, во име и за сметка на здрави идни генерации.

Истовремено, ги повикуваме пратениците во Собранието на Македонија да се изјаснат против ваквото законсско решение и да го повлечат истото од понатамошна процедура, независно од потпишаната Истанбулска конвенција и досега преземените обврски на било кое ниво на извршна власт.

ИНТЕГРА – Македонска конзервативна партија
... See MoreSee Less

СООПШТЕНИЕ
22.03.2023

ИНТЕГРА - Македонска конзервативна партија недвосмислено застанува против донесувањето на трагичниот Предлог - Закон за родова еднаквост. Во континуитет, уште од 2019 година јавно, јасно и експлицитно предупредуваме на погубните последици од носењето на едно такво законско решение, по идните генерации.

Предлог- Законот за родова еднаквост прикриено  овозможува замена на терминот пол со терминот род, и се доаѓа до крајната цел - релативизирање на половите. Родовиот идентитет овозможува личноста да се идентификува како маж или жена независно од биолошкиот пол, што доведува до сериозен атак посебно врз децата и семејството. Аргументацијата на власта дека станува збор за определување на социјална положба преку избор на род е невидена небулоза и скриена политика на поништување на природниот поредок на човештвото. 

Кога и да си поигрува човекот со нешто што не е негово дело, резултатот е неизбежно катастрофален. Родовата еднаквост што агресивно се промовира е скриена политичка агенда на глобалистички центри на моќ и т.н. “длабока држава“, која има за крајна цел да го поништи бракот и семејството, што само по себе води кон дехуманизација и депопулација на населението.

Ги повикуваме сите политички партии – парламентарни и вонпарламентарни, сите здруженија на граѓани и целиот невладин сектор кој стои на конзервативните и традиционални вредности, потоа МПЦ-ОА и останатите Христијански цркви и верските заедници, јавно, јасно и експлицитно да се изјаснат против ваквите погубни процеси по иднината на нацијата и државата. 

ИНТЕГРА очекува јасен и недвосмислен став на јавноста и медиумите во полза на зачувување на здраворазумноста. Не е време да се стои настрана, туку да се делува активно во разобличување на вистината и позадината на овој закон, во име и за сметка на здрави идни генерации.

Истовремено, ги повикуваме пратениците во Собранието на Македонија да се изјаснат против ваквото законсско решение и да го повлечат истото од понатамошна процедура, независно од потпишаната Истанбулска конвенција и досега преземените обврски на било кое ниво на извршна власт.

ИНТЕГРА – Македонска конзервативна партија

Comment on Facebook

Со ИНТЕГРА - Македонска конзервативна партија здраво општество на вистински столбови од камен . Немаме предрасуди и дискриминација за останати определувања , но постојат два пола кај човекот -маж и жена , татко и мајка , девојка /момче , брат /сестра . «Он им одговори и рече: »Не сте ли читале дека Оној што ги создаде во почетокот, ‚маж и жена ги создаде‘ и рече:» ‭‭ Да се држиме на Божјите принципи!

НЕКОИ РАБОТИ , ЕДНОСТАВНО НЕ САКАМ , НЕ ДЕКА НЕ МОЖАМ ДА ГИ РАЗБЕРАМ . ПОЗДРАВ ДО ПРЕДСЕДАТЕЛОТ НА ИНТЕГРА ,ОД ФИЛОЗОВ .

Браво Интегра!

Браво!

БРАВО за вашата конзистентност и доследност во ставовите. Се гордеам што гледам сончева светлина низ темните облаци, светлина на крајот на тунелот во кој 30 години талкаме.

View more comments

Вака се брани вистината...почит🙏

Никогаш да не дозволиме злото и лагата да царуваат...

... See MoreSee Less

Video image

Comment on Facebook

Последниот сет на економски мерки на владата се "гребење по површината" и спаѓаат во група на т.н. авторитарни мерки.

Истите или слични ограничувачки мерки се применуваа наназад и во делот на енергенсите - дрва за огрев, пелети, но не и струјата и горивата, потоа кај производителите на кеси, каде со Законска интервенција уништуваат цела една гранка на мали и средни бизниси и загрозуваат неколку десетина илјади работни места, сега пекарската индустрија, млечната индустрија и така една по една гранка се сечат од стеблото и крошната на мали и средни бизниси, сегмет кој е ударен за секоја економија.

Постојат сијасет на други можности, на пр. во вакви кризни состојби, најпрво се релаксира увозно-извозниот корпус на политики, вклучително и ослободување од царина и други давачки при увоз на базичните суровини, се намалува регулативата и ограничувањата за дејностите, се поттикнува конкуренција преку сет на мерки за 'позитивна дискриминација', па дури најнакрај, доколку ефектите од претходниот сет на мерки не даваат доволни резултати, дури тогаш, и пак евентуално, се воведува т.н. кризен, екстра данок на маржа за цени кои отскокнуваат над нормалата и од просекот на пазарната маржа за последните 1 или 3 години, зависно од должината на кризата. Никаде, не се помислува на максимизирање на цени, забрани за производство на кеси, принуда некој да произведува, а без притоа да се понуди т.н. "reshuffle model" за сочувување на дејноста и производството на било која гранка. Државата мора да биде 'подметнато рамо и подадена рака' за микро, малите и средни бизниси.

Во ниту една демократска и просперитетна држава не се оди со забрани, рестрикции и сет на авторитарни мерки веднаш, туку се исцрпуваат сите демократски и позитивни мерки кои стојат на располагање.

Државно вмешување во бизнисите е лимитирано дозволено, само при сериозно 'преминат праг на морална грешка' - при загрозување на ранлива категорија граѓани (енергетската криза), потоа во случај на креирање на монополска позиција на некој бизнис (случајот со Македонски Телеком, каде токму Владата останува без одговор) и трето при октроирано диригирани сериозни дисторзии на пазарот од лукративни и скриени причини и намери (случајот со Фајзр и Ковид кризата и вакцинациите).

Пристапот не смее да биде хаотичен и да е збир од 'мешавина' на идеологии.
Затоа и впрочем, не дава одржливи резултати.

Потребно е систематизирање на генералните економски и развојни цели, потоа на економските стратегии и политики и на економските мерки и инструменти на политиките.

Буџетот ќе мора да се стави под контрола и да се тргне таа будалаштина од 'врзани потписи' на премиер и заменик на премиерот, оти е лош впечатокот со последната и неколкуте претходни инвестиции за автопати, да се тангираат гранични премини кон Косово и два кон Албанија, Тетово - Гостивар, делница која веќе има четири ленти автопат(?), а притоа источниот дел на Македонија да се запоставува во делот на патната инфраструктура и други посериозни капитални инвестиции. Делниците Штип - Радовиш, кон Пробиштип, Кочани - Виница, Паланка - Деве баир, Градско - Прилеп, претходно Демир капија - Гевгелија, Кичево - Охрид и новиот автопат Прилеп - Битола (што патем е одличен потег), но сепак, сите споменати заедно, се 'мала утеха' и недоволен градежен исчекор кон балансиран и забрзан инфраструктурен развој.

Поребна е ХРАБРОСТ ЗА ПРОМЕНИ!

ИНТЕГРА - Македонска конзервативна партија
Љупчо Ристовски

www.facebook.com/100063582736486/posts/676037977858954/?mibextid=Nif5oz
... See MoreSee Less

Последниот сет на економски мерки на владата се гребење по површината и спаѓаат во група на т.н. авторитарни мерки. 

Истите или слични ограничувачки мерки се применуваа наназад и во делот на енергенсите - дрва за огрев, пелети, но не и струјата и горивата, потоа кај производителите на кеси, каде со Законска интервенција уништуваат цела една гранка на мали и средни бизниси и загрозуваат неколку десетина илјади работни места, сега пекарската индустрија, млечната индустрија и така една по една гранка се сечат од стеблото и крошната на мали и средни бизниси, сегмет кој е ударен за секоја економија.

Постојат сијасет на други можности, на пр. во вакви кризни состојби, најпрво се релаксира увозно-извозниот корпус на политики, вклучително и ослободување од царина и други давачки при увоз на базичните суровини, се намалува регулативата и ограничувањата за дејностите, се поттикнува конкуренција преку сет на мерки за позитивна дискриминација, па дури најнакрај, доколку ефектите од претходниот сет на мерки не даваат доволни резултати, дури тогаш, и пак евентуално, се воведува т.н. кризен, екстра данок на маржа за цени кои отскокнуваат над нормалата и од просекот на пазарната маржа за последните 1 или 3 години, зависно од должината на кризата. Никаде, не се помислува на максимизирање на цени, забрани за производство на кеси, принуда некој да произведува, а без притоа да се понуди т.н. reshuffle model за сочувување на дејноста и производството на било која гранка. Државата мора да биде подметнато рамо и подадена рака за микро, малите и средни бизниси.

Во ниту една демократска и просперитетна држава не се оди со забрани, рестрикции и сет на авторитарни мерки веднаш, туку се исцрпуваат сите демократски и позитивни мерки кои стојат на располагање. 

Државно вмешување во бизнисите е лимитирано дозволено, само при сериозно преминат праг на морална грешка - при загрозување на ранлива категорија граѓани (енергетската криза), потоа во случај на креирање на  монополска позиција на некој бизнис (случајот со Македонски Телеком, каде токму Владата останува без одговор) и трето при октроирано диригирани сериозни дисторзии на пазарот од лукративни и скриени причини и намери (случајот со Фајзр и Ковид кризата и вакцинациите).

Пристапот не смее да биде хаотичен и да е збир од мешавина на идеологии. 
Затоа и впрочем, не дава одржливи резултати. 

Потребно е систематизирање на генералните економски и развојни цели, потоа на економските стратегии и политики и на економските мерки и инструменти на политиките.

Буџетот ќе мора да се стави под контрола и да се тргне таа будалаштина од врзани потписи на премиер и заменик на премиерот, оти е лош впечатокот со последната и неколкуте претходни инвестиции за автопати, да се тангираат гранични премини кон Косово и два кон Албанија, Тетово - Гостивар, делница која веќе има четири ленти автопат(?), а притоа источниот дел на Македонија да се запоставува во делот на патната инфраструктура и други посериозни капитални инвестиции. Делниците Штип - Радовиш, кон Пробиштип, Кочани - Виница, Паланка - Деве баир, Градско - Прилеп, претходно Демир капија - Гевгелија, Кичево - Охрид и новиот автопат Прилеп - Битола (што патем е одличен потег), но сепак, сите споменати заедно, се мала утеха и недоволен градежен исчекор кон балансиран и забрзан инфраструктурен развој.

Поребна е ХРАБРОСТ ЗА ПРОМЕНИ!

ИНТЕГРА - Македонска конзервативна партија 
Љупчо Ристовски 

https://www.facebook.com/100063582736486/posts/676037977858954/?mibextid=Nif5ozImage attachmentImage attachment

Comment on Facebook

Е тоа е сите пари за инфраструктура од Косово до Албанија низ западна Македонија. За Истокот ништо. И плус овој како од злато фа че го прават. А за мерките ? Ма тие ни ги укинаа основните човекови права на слободно движење! Ова ,ма ова е само продолжеток...!

Мршшш копиле Европеjско.

Честит 08 март, меѓународниот ден на жената...мајка, родилка, родител, сопруга, деец. ... See MoreSee Less

Comment on Facebook

Bravooo ❤️❤️🙏

Фала.Ама сакаме навремени и конкретни решенија за напредок на татковината-па да славиме.

RABOTETE NA AKCENTOT

View more comments

Средби со Европратеници во Европскиот парламент во Брисел, на нашиот подмладок ИНТЕГРА - Младинска алијанса.

ИНТЕГРА - Македонска ко
... See MoreSee Less

Comment on Facebook

Bravos .So golem uspeh 🙏

Ti posakuvameDaj NOZE

Bravo 👏

👍🧠🇲🇰

СЕВЕРНА МАКЕДОНИЈА Е ЛАЖНА ДРЖАВА! ОД ЛАЖНОТО ИМЕ ПРОИЗЛЕГУВА ЛАЖНАТА ДРЖАВА! makedonskivesnik.com/%d0%b4%d0%b0%d0%bb%d0%b8-%d1%80%d0%b5%d0%bf%d1%83%d0%b1%d0%bb%d0%b8%d0%ba%d0...

View more comments

ИНТЕГРА Младинска алијанса во Европскиот парламент на конференција на ECPY - European Christian Political Youth.

Христијанските вредности во политиката се новиот тренд низ Европа. ИНТЕГРА - Македонска ко е во првите редови на новата вредносна ренесанса на тлото на Европа. Нашата нова политичка визија се' повеќе го зголемува бројот на политички партнери низ Европа.

На младите останува светот...

#интег
ИНТЕ

ИНТЕ-Македонскаконзервативнапартија
... See MoreSee Less

Comment on Facebook

Не постојат генерални Христијански вредности. Поделени се многу. На пример православните вредности се многу поблиску до муслиманските отколку до оние на западната цивилизација (која е исто така христијанска но не е православна)

НА НАРОДОТ МАКЕДОНСКИ Е ДА ОДЛУЧИ ДО КОГА САКА ДА ЖИВЕЕ ВО ЛАЖНАТА ДРЖАВА „СЕВЕРНА...."!! ТНР. "СЕВЕРНА" Е ЛАЖНА ДЕСУВЕРЕНИЗИРАНА КВАЗИ-ДРЖАВА! СУБЈЕКТОТ КОИ ЛАЖНО СЕ ПРЕТСТАВУВА, ВО СВЕТОТ, Е ЛАЖЕН СУБЈЕКТ, ВО СЛУЧАЈ РСМ Е ЛАЖНА ДРЖАВА! makedonskivesnik.com/%d0%b4%d0%b0%d0%bb%d0%b8-%d1%80%d0%b5%d0%bf%d1%83%d0%b1%d0%bb%d0%b8%d0%ba%d0...

На Македонците му доликува дасе борат за Кристијанските вредности☀️✝️ во Европа-МакедонскаРимска цивилизација вера и култура.

Во меѓувреме овие од СЗО не престануваат да го разрушуваат суверенитетот на државите! epoha.com.hr/2023/03/02/svjetska-zdravstvena-organizacija-otvoreno-zagovara-trajne-globalne-putov... И плис еве нова Европска Медицинска заедница под покровителство на СЗО www.klix.ba/vijesti/bih/lagumdzija-ucestvovao-na-skupu-un-a-u-zenevi-visok-nivo-ugrozenosti-svjet... И само видете кој е втор човек за Западен Балкан. Е ова е Голбалистички ужас! Нов медицински апартхејд, и медицински фашизам!

View more comments

Синоќешниот настап на претседателот Љупчо Ристовски на ИНФОМАКС... ... See MoreSee Less

Comment on Facebook

ДРАГИ МАКЕДОНЦИ, ДОДАВКАТА „СЕВЕРНА" НИ Е ВЕЧЕН СРАМ! ЖИГ ДЕКА НЕ СТЕ МАКЕДОНЦИ! НИТУ НЕКОГАШ БЕВТЕ ! СИТЕ СМЕ ПОСРАМЕНИ!

СЕВЕРНА МАКЕДОНИЈА Е ЛАЖНА ДРЖАВА! ОД ЛАЖНОТО ИМЕ ПРОИЗЛЕГУВА ЛАЖНАТА ДРЖАВА! makedonskivesnik.com/%d0%b4%d0%b0%d0%bb%d0%b8-%d1%80%d0%b5%d0%bf%d1%83%d0%b1%d0%bb%d0%b8%d0%ba%d0...

ПИСМО ДО ГРЦИЈА СО ОВА НОТА ЕДНОСТРАНО РАСКИНУВАМЕ ДОГОВОРОТ ОД ПРЕСПА ПОРАДИ КРШЕЊЕ НА ИМПЕРАТИВНОТО ПРАВО JUS COGENS

Синоќешниот настап на Само вистина Канал 5... ... See MoreSee Less

Comment on Facebook

ПРЕСПАНСКИОТ ДОГОВОР МОЖЕ И МОРА ЕДНОСТРАНО ДА СЕ РАСКИНЕ! БЕЗ ТОЈ ЧЕКОР НЕМА ОПСТАНОК!

Јасно и гласно кажано од Претседателот на Интегра-Македонска Конзервативна партија, Г-нот Д-р Љупчо Ристовски за состојбите, и визиите за тоа каде сме и каде треба да идеме и да бидеме !

Борис ТРАЈКОВСКИ, Претседател, државник со вредност, доблест и интегритет.

Денес се навршуваат 19 години од неговата смрт ... атентат или не, тоа само Бог знае. Зошто Бог дозволи? И тој одговор е во Бога и во срцето на мојот брат, пријател и близок соработник во времето кога бев во Владата на Македонија.

Нека е вечен споменот за неговото миротворство кое го гаеше за време на неговиот живот и особено за времето кога беше Претседател.

Современа Македонија, како држава, никогаш немала поголем авторитет на меѓународна сцена, отколку во тие 4 години кога Борис беше претседател. На денот на неговата смрт, 28 претседатели на држави и влади од сите континенти, имаа покана за средба и закажано официјални посети...тоа ниту било претходно, ниту било досега, од било кој друг македонски претседател.

Имаше љубов за секого, за својот народ Македонски, за својата татковина Македонија.

Тоа е големо наследство и моќен аманет кој ни е нам денес оставен, но и за генерациите после нас.

Ми беше чест и задоволство, да бидам близок брат, пријател и соработник во клучни историски моменти и при носењето на клучни државнички одлуки, во тој турбулентен период за татковината Македонија.

Љупчо Ри - претседател на ИНТЕГРА - Македонска ко
... See MoreSee Less

Борис ТРАЈКОВСКИ, Претседател, државник со вредност, доблест и интегритет.

Денес се навршуваат 19 години од неговата смрт ... атентат или не, тоа само Бог знае. Зошто Бог дозволи? И тој одговор е во Бога и во срцето на мојот брат, пријател и близок соработник во времето кога бев во Владата на Македонија.

Нека е вечен споменот за неговото миротворство кое го гаеше за време на неговиот живот и особено за времето кога беше Претседател. 

Современа Македонија, како држава, никогаш немала поголем  авторитет на меѓународна сцена, отколку во тие 4 години кога Борис беше претседател. На денот на неговата смрт, 28  претседатели на држави и влади од сите континенти, имаа покана за средба и закажано официјални посети...тоа ниту било претходно, ниту било досега, од било кој друг македонски претседател.

Имаше љубов за секого, за својот народ Македонски, за својата татковина Македонија. 

Тоа е големо наследство и моќен аманет кој ни е нам денес оставен, но и за генерациите после нас.

Ми беше чест и задоволство, да бидам близок  брат, пријател и соработник во клучни историски моменти и при носењето на клучни државнички одлуки, во тој турбулентен период за татковината Македонија.

Љупчо Ристовски - претседател на ИНТЕГРА - Македонска конзервативна партија

Comment on Facebook

НА НАРОДОТ МАКЕДОНСКИ Е ДА ОДЛУЧИ ДО КОГА САКА ДА ЖИВЕЕ ВО ЛАЖНАТА ДРЖАВА „СЕВЕРНА...."!!

Грците покажуваат непознавањето на основниот проблем со Преспанската спогодба, а ова е дека со ваквиот нелегален документ се спроведува етноцидот, со сите други десталибизирачки ефекти по опстанок на Македонската држава. Не само пратеникот Кеиридис, туку и целата политичка елита во Грција спротивно на здрав ум заступаше небулози дека по прифаќањето на Преспанската спогоба „таа земја“ (чие име не треба да се спомнува) ќе стане постаблина и попросперитетна држава и со време членката на ЕУ! Но политичката елита во Грција не сакаше да јавно потенцира очигледен факт дека со Преспанскиот договор (спосгодба) се поништува јазикот на „ова малцинство“ во Грција, кое според договорот нема дефиниран правен идентитет. А без дефиниција на правен идетитет не постои ниту правен субјект (те. националното или етничкото малцинство) кој е предмет на заштитата. Имено, со непризнавањето на идентитетот на „тој народ“ или нација надвор од Република Северна Македонија (РСМ), не постојат, правно земавши, субјектите на заштитата, кои би биле заштитени според одредбите на меѓународното право (вклучувајќи и одредбите со кои се штитат колективините права на еден народ, етничка група или нација). Без признато национално право на Македонците, со договорот кои брише македонскиот идентитет во Грција и всушност се негира истиот, односно сите македонски национални права во Грција се поништени! Поништен е и националниот македонски јазик и сите други изведени категории од термините: Македонци, Македонски/ска/ско, односно се што е изведно, бидејќи категорија и термин македонски припаѓаат само на Грција. Се разбира, овој пронцип важи сеопфатно те. erga omnes, според договорот. Односно глобално, универзално (противно аспектот дека се правно работи за билетералната спогодба меѓу две страни, а не мултилатерно/глобално)! Овој принцип erga omnes се применува и на трети земји (непотписнички), па и на ООН, и така по автоматизам и на Бугарија и нивната интерпретацијата на „национален јазик“, кои mutatuis mutandis не може веќе да биде „македонски“, туку нешто „друго“ во согласност со заинтересирана држава (во случај сега Бугарија). Како што видовме, по регистрацијата на Преспанскиот договор во ООН (со што спогобата стана валиден договор за ОН и целиот свет, а во ООН добивме и новото државно име), веднаш се јави Бугарија со своите посебни услови за ЕУ, во кои mutatuis mutandis се негира се национално македонско: од македонскиот јазик до македонската историја и се друго опфатено со категоријата на „македонската култура“ (исклучувајќи и делегитимирајќи терминот: „македонски“, како националната категорија). На овој начин, Грчката асимилација на Македонците во Грција (каде се Македонци негирани според договорот/актот, бидејќи “македонец” означува Грк, а овие “други” (без ралика на деклрирање) не се Грци, туку „недефинирана група”, без етнички и народни права) стана моделот за Бугарската асимилација (кај нас позната како “Бугаризацијата”) според која “Македонците имаат Бугарски корени”, па оттаму се всушнсот “Бугари”, односно се што е во националната смисла “македонско” е, според Преспанскиот модел нешто друго (немакедонско), а во конкретен случај “Бугарско”. И така се отвора новата Пандорина кутија, во која асимилацијата (иначе забранета според меѓународното право, како културоцид или етноцид) станува официелната Бугарската политика, со подршката од ЕУ. По потпишивањето на Меморандумот меѓу Б. Османи и Т. Генчевска, за прифаќање на „Францускиот предлог“ асимилаторската етноцидна политика на Бугарија стана дел од Европската политика, која по се незабележува и воопшти нерегистрира дека се работи за асимилацијата (или „обид за асимилацијата“), што претставува, како што е познато, тешко дело против меѓународен правен поредок! На друга страна, ЕУ осудува Руската асимилација на Украинците,но не препознава во нашиов случај никаква асимилација од страна на Бугарија или Грција. Згора, ваквиот нечувствителен приод од ЕУ разгорува и територијалните претензии на Бугарија, која сега бара да се внесе одредбата во Уставот, според која овие (Бугари) ќе станат конститутивен „народ“, што според мене претставува првата фаза во стратегијата за постепена анексија на дел од територијата на Македонија (или евентуално цела Македонија), а според Бугарската познатата девиза: „не може да постои еден ист народ, разделен вештачи, во две држави“.

Држава која во светот лажно се претставува, со нелегитимното наметнато име, е ЛАЖНА ДРЖАВА!

Vakov covek nema vekje

Vecna mu slava

Vecna mu slava

Се гордее в што ми беше претседател почивај во мир претседателе

Vecna ti slava neka pociva vo mir vakoov precedatel nese raga vise

Вечна му слава на великанот претседател Борис Трајковски !

Ми беше чест да ми биде претседател ❤

Vecna my slava

Vecna mu slava

Neka pociva vo mir

Nema.da.se.rodi.poveke.takov.drzavnik.vo.Makedonija.Neka.pociva.vo.mir.SLava.. mu...

Bese covek so golemo srce za narodot

Нека почива во мир

Vrednosta na covek ne e koga ke pocine ,tuku dodeka e ziv, pogresno se svakaat rabotite

Нма да се роди повеќе таков државник во македонија слава му

Нека ти је е вечна слава Прсдателе од💖🍀👍

Covek na mesto neka ti e vecna slava Precedatele

Вечна слава нека почива во мир

НЕКА МУ Е ВЕЧНА СЛАВА

MAZ BOG DA GO PROSTI POCIVAJ VO MIR PRETSEDATELE.

Pocivaj vo mir Presedatele na RMakedonija

View more comments

Load more

ИНТЕГРА

МАКЕДОНСКА КОНЗЕРВАТИВНА ПАРТИЈА

Ул. Даме Груев 16-3/1
ДТЦ Палома бјанка
1000 Скопје, Македонија
Тел: +389 02 3155020 | +389 02 3110885 | +389 70 755 215
contact@integra.org.mk
Работно време: 09AM – 5PM

 

Follow us: