fbpx

Follow us:

a

Претседател

ПОДДРЖЕТЕ ЈА МОЈАТА БОРБА...
Д-Р ЉУПЧО РИСТОВСКИ

Проф. д-р Љупчо РИСТОВСКИ

Претседател

Биографија на д-р Љупчо Ристовски

ОБРАЗОВАНИЕ
Доктор на политички науки – Европски универзитет
Доктор на теологија – Докторски студии по теологија на Atlantic Coast College of Religious Studies, Graduate School of Religion and Theology, Florida, USA
Магистер на политички науки – Постдипломски студии за политички науки при Институтот за социолошки и политичко правни истражувања, Универзитет Кирил и Методиј – Скопје, Република Македонија
Дипломиран економист – економска политика и развој
Име на образовна институција: Универзитет Кирил и Методиј – Економски факултет – Скопје, Република Македонија

– посебна област на интерес: Библиски постулирана политика, Библија, Библиските постулати и религиските аспекти на развојот, политички науки, развој на политичките поредоци на развиените западни демократии, надворешна политика, ЕУ интеграциски процеси, заедничка аграрна политика на ЕУ, анализа на меѓународни конфликти, преговори, Американска надворешна политика, Израел и Блискиот исток, Северна Ирска, кризен менаџмент, меѓународни економски односи, странски директни инвестиции и др.

ОБЈАВЕНИ АВТОРСКИ ТРУДОВИ
Анализа за абортусот – медицински, религиски и филозофски аспекти – ISBN 978-9989-2858-1-3 (брошура)
Тајната на просперитетните нации – ISBN 978-9989-2858-2-0 (книга)
Најдоброто за Македонија – ISBN 978-9989-2858-3-7 (книга)
Политичка визија – вредносен модел на политички поредок ISBN 978-608-66250-0-9 (книга 2018)
Демистификација на догмата ISBN 978-9989-2858-4-4 (книга 2018)

ПРОФЕСИОНАЛНО ИСКУСТВО
1991 – 2002 – сопственик на приватен бизнис
2002 – 2004 – Раководител на одделение за координација на имплементација на Охридскиот рамковен договор – задолжен и за координација на имплементација на средствата од Донаторскиот состанок – Брисел 2002 за реконструкција и ревитализација на тогашните кризни подрачја – СЕИ, ГС, ВРМ
2004 – 2005 – Раководител на одделение за социо-економски систем – Генерален секретаријат, задолжен и за економска ревитализација на поранешните кризни подрачја
2005 – Раководител на одделение за меѓународна соработка во водостопанството, Министерство за земјоделство, шумарство и водостопанство
ноември 2005 – Државен советник за меѓународна соработка и развој, Министерство за земјоделство, шумарство и водостопанство
септември 2006 – Државен советник за анализа на политики и координација – Генерален секретаријат при Влада на Република Македонија
август 2010 – 2013 – Државен советник за анализа на политики и координација – Генерален секретаријат при Влада на Република Македонија – надлежност во Националната координација за имплементација на Националната платформа за намалување на ризици од катастрофи
2013 – 2015, 31 Авгст – Државен советник за анализа на политики и координација – Генерален секретаријат при Влада на Република Македонија
2015 – … – Претседател и Соосновач на Институт за доблесна и вредносна политика ИНТЕГРА
2018 – … – Доцент (Ass. Professor) МИТ Универзитет, област: Политички науки, Политички системи, предмети: Разрешување на конфликти, Регионална и меѓународна безбедност, Кризен менаџмент
2019 – … – Претседател на ИНТЕГРА – МАКЕДОНСКА КОНЗЕРВАТИВНА ПАРТИЈА

СТРАНСТВО
1988, студентска размена AIESEC, во кредитен оддел на
Државната компанија за енергетика – PPC, Athens, Greece (четири месеци)
1988, образовна размена со Русија и Украина (еден месец)
јуни/јули 2012, студиски докторски престој во САД, Wheaton College Chicago

ДРУГИ ДОСТИГНУВАЊА
прв претседател на Сојуз на студенти (по 1968 година) – 1990
продекан студент на Економски факултет, УКИМ – 1987/88
професионално искуство во трговија, увоз-извоз, производство и
консалтинг услуги – 12 години (сопствен приватен бизнис) – 1991-2002
ко-координатор на проект на Светска банка за намалување на сиромаштијата – член на тим при Институтот за социолошки и политичко правни истражувања (1998)
учество на значаен број на семинари од областа на анализа на конфликти
значителен број на политички и економски анализи во дневни весници, неделни магазини, интервјуа на ТВ
претседател и основач на Македонска христијанска евангелска мисија МАРАН АТА – www.maran-atha.org.mk
претседател и ко основач на Институт за семејни вредности ИНТЕГРА (заклучно со 31 Август 2015 година)
претседател и ко основач на Институт за доблесна и вредносна политика ИНТЕГРА – од 01 Септември 2015, тековно

СЕМИНАРИ, ТРЕНИНГ, РАБОТИЛНИЦИ, ПРЕЗЕНТАЦИИ И КОНФЕРЕНЦИИ
Вовед во канцелариско работење
Раководење на проектен циклус
Трансформација на ставови и градење заедница – Conflict Management Group, Cambridge Massachusetts – USA
Развивање на лидерски вештини, преговори и стратегии на решавање на конфликти – Conflict Management Group, Cambridge Massachusetts – USA
Поделба на власта во Југоисточна Европа: слабости и јаки страни – Minority Rights Group – London
Меѓународна конференција за европски интеграции – Pristina, Kosovo
Редовна конференција на ФАО (2006) – шеф на делегација (Организација за храна при ОН) – Roma, Italy
TAIEX семинар за директен маркетинг на земјоделски производи – Wieselburg, Austria
Министерска конференција за земјоделство, екологија и туризам – презентација на Македонскиот земјоделско прехранбен сектор – Црна гора
Саемска презентација Македонскиот агро бизнис сектор – Utrecht – Holland
Саемска презентација на Македонскиот агро бизнис сектор – Berlin, Germany
Канадски инвестициски форум – презентација на развојните можности на Македонија – Белград, Србија
Агро бизнис Македонско – Израелски самит – Israel
Конференција на Европскиот форум за намалување на ризици од катастрофи (EFDRR) – Goteborg, Sweden
Конференција на UNISDR/EFDRR – Roma, Italy (презентација на македонските достигнувања во областа)
Глобална платформа за намалување на ризици од катастрофи, светски самит – Geneva, Switzerland (претседавачи со EFDRR)
Меѓународна конференција на EFDRR – Скопје, Република Македонија (главни организатори во својство на Претседавачи со EFDRR) / macefdrr.gov.mk
Презентација на Националната координација на Европски форум (во својство на пост – претседавачи) – Дубровник, Хрватска

ЈАЗИЦИ
Одлично познавање на англиски јазик – TOEFL верификација
Основни курсеви на француски и германски јазик, Библиски Хибру и Новозаветен Коине (основни познавања / егзегетика)

ИНТЕГРА

МАКЕДОНСКА КОНЗЕРВАТИВНА ПАРТИЈА

Ул. Даме Груев 16-3/1
ДТЦ Палома бјанка
1000 Скопје, Македонија
Тел: +389 02 3155020 | +389 02 3110885 | +389 70 755 215
contact@integra.org.mk
Работно време: 09AM – 5PM

 

Follow us: